Excite

16-jarig Brits meisje trouwt met jihadstrijder

  • © Getty Images
Een 16-jarig Brits meisje is in Syrië getrouwd met een Australische jihadstrijder. Het gaat om Amira Abase, die eerder dit jaar met twee andere Britse tienermeisjes naar Syrië reisde. De drie, Amira Abase, Shamima Begum (15) en Kadiza Sultana (16), vertrokken in het geheim. Toen bleek dat de tieners naar Turkije waren gegaan, trok de Britse politie aan de bel. Na hun aankomst in Turkije zijn de meisjes waarschijnlijk Syrië binnengesmokkeld.

De jihadstrijder waarmee Amira getrouwd is, zou de 18-jarige Abdullah Elmir zijn. Hij zou tegen een journalist van de Britse krant The Mail on Sunday hebben verteld dat hij met Amira getrouwd is. Elmir reisde vorig jaar in het geheim af naar Syrië, waar hij zich vervolgens aan wilde sluiten bij Islamitische Staat. In oktober was hij te zien in een video waarin hij bedreigingen uitsprak richting zijn thuisland Australië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Daarnaast bedreigde hij Groot-Brittannië in het gesprek met de journalist en was hij lovend over de schutter die onlangs op een Tunesisch strand 38 mensen doodschoot. Onder de slachtoffers waren 30 Britten.

Van de meisjes is sinds mei al niets meer gehoord. Zij hebben toen nog contact gezocht met hun familie om aan te geven dat ze terug wilden komen en het goed wilden maken. Tot hun vertrek hadden hun families niet in de gaten gehad dat ze geradicaliseerd waren en dat ze naar het IS-gebied wilden reizen. De meiden zouden sieraden hebben verkocht om hun vliegtickets te kunnen betalen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021