Excite

38 miljoen voor gouden tip over neerhalen MH17

  • © Getty Images
De Duitse privédetective Josef Resch heeft zijn beloning voor de gouden tip over het neerhalen van vlucht MH17 bijgesteld. Eerder loofde hij nog 23 miljoen euro uit, inmiddels is dat bedrag aangepast naar bijna 38 miljoen euro. Hij zal dit bedrag overigens niet uit eigen zak betalen; het wordt betaald door anonieme opdrachtgevers van de detective.

Het grootste deel van het tipgeld is bedoeld voor bewijzen over de daders en de opdrachtgevers. Hiervoor is 23 miljoen euro beschikbaar gesteld. De resterende 15 miljoen - het bedrag waarmee het totale tipgeld nu is opgehoogd - is bedoeld voor mensen die kunnen bewijzen dat er bepaalde autoriteiten zijn die het ophelderen van de oorzaak van de ramp tegenwerken.

Eigenlijk is Resch op zoek naar een tweede Edward Snowdon, vertelde hij in een interview. Dit is de klokkenluider die vertelde over de grootschalige afluisterpraktijken van de NSA, de Amerikaanse geheime dienst.

Resch heeft inmiddels al heel veel tips gekregen, maar 99 procent daarvan kon meteen weggegooid worden. Het Openbaar Ministerie heeft mensen eerder al geadviseerd om tips en waardevolle informatie niet te delen met een bureau waarvan het niet duidelijk is wie er precies achter zitten. Zij kunnen zich beter melden bij de politie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021