Excite

500 miljoen aan schilderijen gestolen in Parijs

Een brutale kunstdief heeft woensdagnacht een grote slag geslagen: hij wist verschillende schilderijen buit te maken van kunstenaars als Picasso en Matisse. De totale schade komt uit op zo’n 500 miljoen euro.

Volgens de politie van Prijs zijn ‘Nature morte aux chandeliers’ van Fernand Léger, ‘Le pigeon aux petits-pois’ van Pablo Picasso, ‘Pastoral’ van Henri Matisse, ‘La femme à l’éventail’ van Amedeo Modigliani en L’olivier près de L’Estaque van George Braque gestolen.

Op de camerabeelden is te zien dat er in ieder geval één dief is geweest die alle schilderijen uit het museum heeft gehaald. Deze dief kwam via het raam naar binnen en wist op dezelfde manier weer te ontsnappen. De politie heeft het museum nu hermetisch afgesloten, om te voorkomen dat belangrijke sporen gewist zullen worden.

Een beveiliger heeft verteld dat ’s morgens rond een uur of vijf ontdekt werd dat de schilderijen verdwenen waren. Het is nog niet duidelijk of het alarmsysteem in werking is getreden, of dat hier een fout in zit. Het museum en de politie wilden hier namelijk nog niet direct op reageren.

De burgemeester van Parijs, Betrand Delanoe, heeft al wel verdrietig en geschokt gereageerd op het voorval en noemde de overval een ‘ontoelaatbare aanval op het universele, culturele erfgoed van Parijs’.

Afbeelding: Flickr account freeparking

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020