Excite

Aanhangers van Mubarak breken door bufferzone

President Mubarak van Egypte heeft aangegeven dat hij zichzelf niet meer herkiesbaar stelt in september. Je zou verwachten dat alles daardoor weer wat rustiger wordt in Egypte. Niets is minder waar. Er zijn opnieuw problemen op het Tahirlplein in Cairo.

Vandaag zijn er namelijk aanhangers van president Hosni Mubarak naar Cairo gekomen. Ze hebben zich door de bufferzone van de militairen gebroken en brandbommen gegooid naar de tegenstanders van het regime.

Deze bufferzone was er, omdat er al eerder aanhangers naar het plein zijn gekomen en op de antibetoogers hebben geschoten. De bufferzone heeft dus duidelijk geen effect gehad. Volgens ooggetuigen wordt er gevochten en is er zelfs al geschoten. Ook staat de teller nu op vijf doden door dit incident. Toch is dit cijfer nog niet bevestigd. Verschillende media hebben het over drie of vier doden.

In Egypte wordt al vanaf 25 januari gedemonstreerd tegen Mubarak. Ook vinden er demonstraties plaats in andere landen, waaronder Tunesië. In Egypte zijn er niet alleen demonstraties in Cairo, maar ook in andere grote steden, zoals Suez en Alexandrië. De demonstraties zijn tegen Mubarak en de grote werkloosheid. Zelfs nu Mubarak heeft aangegeven dat hij zichzelf niet herkiesbaar stelt, blijven de demonstraties doorgaan.

Toeristen wordt afgeraden om nog naar Egypte te reizen. Ook zijn reeds Nederlandse toeristen in Egypte teruggehaald. Wanneer het negatieve reisadvies wordt opgeheven is nog onbekend. Voorlopig is het nog steeds niet verstandig om naar Egypte te gaan.

Afbeelding: Flickr account middleeastchildren

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020