Excite

Aardbeving blijkt explosie WOII-bom

Wanneer in Noord-Groningen de deuren en ramen in hun sponning trillen weten de inwoners vaak al wat er aan de hand is: een aardbeving. Die komen namelijk voor in Nederland. Afgelopen zondag leek het weer raak te zijn. Tot ieders verbazing bleek de boosdoener een zeemijn, die ruim 60 jaar te laat ontplofte.

De noordelijke provincie wordt regelmatig opgeschrikt door kleine aarbevinkjes. Onder Groningen bevindt zich namelijk een grote gasbel, die wordt geëxploiteerd door de NAM. Als gevolg van die gaswinning ontstaat er bodemdaling, die op zijn beurt zorgt voor kleine aardbevingen. De schade die hierdoor wordt veroorzaakt vergoedt de NAM.

Maar de aardgasmaatschappij kan de hand op de knip houden. Metingen van het KNMI wezen uit dat er van een aardbeving geen sprake was. De trillingen werden veroorzaakt door de ontploffing van een 120 kilo zware, Britse zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog. Op het Duitse eiland Borkum werd deze gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Het gevaarte, ooit bedoeld om onderzeeërs van de Nazi's te doen zinken, sloeg een krater van 6 meter diep en 8 meter breed in het strand. Die knal was in Noord-Groningen te voelen. Een Duitse onderzeeboot was kansloos geweest dus. Geen natuurgeweld dit keer, gewoon een stukje geschiedenis met zware vertraging.

Afbeelding: Flickr, gebruiker World Islands Info

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020