Excite

Aardbeving Chili maakt dagen korter

De aardbeving die afgelopen week Chili opschrikte, heeft er volgens de NASA voor gezorgd dat de dagen op aarde korter zijn geworden. Wij merken hier waarschijnlijk niets van: het gaat slechts om 1,26 microseconde.

Die tijd haalt de aarde ‘in’ bij het draaien om zijn as. Dit komt doordat de as van de aarde door de schok ongeveer 8 centimeter opgeschoven is. De massa is dan anders verdeeld, waardoor de aarde sneller kan en gaat draaien. Volgens wetenschapper David Kerridge, hoofd van Earth hazards and systems bij de Britisch Geological Survey in Edinburgh, is dit ook te zien in andere processen. Als bijvoorbeeld een kunstschaatser zijn armen intrekt, worden de rondjes sneller. De massa wordt anders verdeeld, waardoor de draaiing anders verloopt.

De aardbeving in Chili is niet de enige aardbeving die zo’n effect op de draaitijd van de aarde heeft gehad. Eerder gebeurde hetzelfde in Azië, toen een aardbeving met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter toesloeg. Die aardbeving was nog veel ingrijpender en zorgde ervoor dat dagen 6,8 microseconden korter gingen duren. Dit is bijzonder, omdat de kracht van beide aardbevingen niet zoveel met elkaar verschilden: die van Chili mat 8,8 op de schaal van Richter.

Hoewel de veranderingen eigenlijk te verwaarlozen zijn, tellen ze wel op en zijn ze definitief. Als het zo doorgaat, zou het zo maar eens kunnen zijn dat we over 2100 jaar praten over een hele seconde.

Afbeelding: Flickr account woodleywonderworks

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020