Excite

Aardbeving Japan maakt dag korter

De aardbeving in Japan heeft zo’n enorme kracht gehad, dat de aarde er maar liefst 25 centimeter door verschoven is. In de praktijk betekent dat dat onze dagen zelfs een microseconde korter kunnen worden én dat de wisseling van de seizoenen wat kan veranderen.

Volgens een Italiaans instituut had de aardbeving een kracht van 9 op de schaal van Richter. Hierdoor is het hoofdeiland van Japan maar liefst 2,4 meter verschoven. De veranderingen zullen mogelijk pas over enkele eeuwen zichtbaar worden, maar dat er sprake is van een enorme verandering in vergelijking met de gevolgen van eerdere aardbevingen, is duidelijk.

Volgens experts is met de aardbeving ook een deel van Japan onder zeeniveau komen te liggen. Hierdoor zijn bepaalde delen van het land onder water gelegd en dit blijft mogelijk zo. Een aardbeving van deze kracht komt meestal maar eens in de 1000 jaar voor in de buurt van Japan en zou veroorzaakt zijn door een botsing bij de Pacifische en Noord-Amerikaanse aardplaten. Die aardbeving veroorzaakte weer een tsunami die het land binnenviel. De aardbeving was de op vijf na sterkste die deze wereld in de afgelopen eeuw trof. De gevolgen zijn op het moment nog pijnlijk zichtbaar: duizenden mensen worden nog vermist en nog eens duizenden zijn omgekomen tijdens de ramp. Hulp verlenen is nog niet overal mogelijk, maar de hulpverlening komt wel langzaam maar zeker op gang.

Afbeelding: Flickr, gebruiker thebadastronomer

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020