Excite

Aardbeving Nieuw-Zeeland eist levens

Dinsdagmiddag (lokale tijd) zijn er zeker 65 mensen gestorven door een aardbeving in Nieuw-Zeeland. De stad Christchurch werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. De burgemeester van Christchurch denkt dat er nog zeker 200 mensen onder het puin liggen.

Inmiddels heeft de burgemeester de noodsituatie uitgeroepen. Die zal in ieder geval vijf dagen lang van kracht zijn. De schade aan de stad blijkt nu al erg groot te zijn en de burgemeester roept dan ook op tot het bieden van hulp.

Op dit moment zouden er nog meerdere mensen vast zitten in half ingestorte gebouwen. Ook raakten twee bussen met mensen bedolven onder vallend puin en overleefde een kerk de aardbeving niet. Christchurch heeft nog steeds te kampen met naschokken. De brandweer heeft het ook druk; er breekt steeds op verschillende plekken brand uit, maar door breuken in de waterleiding wordt het blussen erg moeilijk. Een van de ziekenhuizen van Christchurch is deels geëvacueerd, maar het is nog wel mogelijk om daar operaties uit te voeren.

Reddingsacties zijn direct op touw gezet, maar de infrastructuur blijkt dermate beschadigd te zijn, dat het voor reddingswerkers moeilijk is om slachtoffers te bereiken.

De schade zou veel groter zijn dan die na de aardbeving die Christchurch in september 2010 trof. Ook toen was er sprake van een krachtige schok, maar die bleek minder heftig dan nu.

Afbeelding: Flickr, gebruiker martinluff

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020