Excite

Aardbeving overvalt Haïti: update

Het is chaos in Haïti Het eiland is getroffen door een zeer zware aardbeving. Maar liefst 7,3 op de schaal van Richter, waardoor het eiland is bedolven onder het puin. Een groot VN-gebouw, de kathedraal en het paleis zijn allemaal ingestort. Ook veel woningen hebben de aardbeving niet kunnen doorstaan en zijn ingestort. Duizenden mensen bevinden zich nog onder het puin op Haïti.

Het epicentrum van de heftige aardschok lag op slechts 16 kilometer van de hoofdstad Port-Au-Prince. Die stad is dichtbevolkt. Tevens vond de aardbeving plaats op slechts tien kilometer diepte. Die drie factoren hebben geleid tot de enorme natuurramp. De schade aan gebouwen is enorm en er worden duizenden doden verwacht. Het hoofdkantoor van de VN-missie in Port-Au-Prince stortte in, waardoor 200 mensen vermist worden. Inclusief het hoofd van de VN-missie in Haïti. Ook een hotel met zo'n 200 mensen in het gebouw werd met de grond gelijk gemaakt. Er wordt al gesproken van een catastrofale ramp.

De aardbeving in Haïti is de zwaarste in twee eeuwen tijd. Het zeer arme eiland kan een dergelijke natuurramp van deze proporties nooit alleen verwerken. Obama heeft al beloofd een hoop hulp te sturen in de vorm van burgerlijke en militaire reddingsteams. Dat zal het arme eiland goed kunnen gebruiken. De totale omvang van de ramp is nog niet bekend. Ook over Nederlandse slachtoffers is momenteel nog weinig bekend.

Afbeelding: Flickr, M_Eriksson

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020