Excite

Advocaat wil schuiladres Assange geheimhouden

Gisteren besloot een Londense rechtbank dat Julian Assange de gevangenis op borgtocht mocht verlaten. Omdat de Zweedse regering beroep aantekende tegen deze beslissing, zit hij voorlopig echter nog even vast.

Wikileaks-oprichter Assange was voornemens om tijdelijk in het luxe landhuis van een vriend te verblijven. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om de locatie van die woning geheim te houden, ten behoeve van Assange’s privacy. Dat beroep veroorzaakte een hoop gelach in de rechtbank. Volgens een rechter zou het geheimhouden van het adres indruisen tegen Assange’s eigen filosofie van openheid.

Vooralsnog zit Assange nog even in de Wandsworth gevangenis, in plaats van in het tien slaapkamers tellende huis vlakbij Suffolk. De Zweedse regering gaf gisteren aan bezwaar te hebben tegen de beslissing van de rechtbank, waardoor zijn gevangenschap met 48 uur werd verlengd.

Zweden wil Assange vervolgen voor vermeende zedenmisdrijven. Hij zou twee vrouwen seksueel misbruikt hebben tijdens een bezoek aan Zweden en augustus. Volgens Assange zijn de beschuldigingen niet waar. Hij denkt dat ze politiek gemotiveerd zijn, omdat hij op Wikileaks gevoelige informatie publiceerde over onder andere de Amerikaanse regering.

Als Assange alsnog op borgtocht vrijgelaten wordt, zal hij zich iedere ochtend om zes uur moeten melden bij het politiebureau. Bovendien moet hij tussen tien uur ’s ochtends en twee uur ’s middags en in de avonduren een elektronisch label dragen. Om vluchten te voorkomen, moet Assange zijn paspoort inleveren.

Tenminste tien beroemdheden zouden bereid zijn om een deel van de borgsom van maar liefst 240 duizend pond voor Assange te betalen. Onder hen schijnt een Nobelprijs-winnaar te zijn.

Afbeelding: Ted talks: Julian Assange

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020