Excite

Afghaanse kinderen spelen zelfmoordterroristje

De oorlog in Afghanistan heeft invloed gehad op de spelletjes die kinderen in dat land spelen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen filmpje van schoolkinderen die 'zelfmoordterroristje' spelen. Hoewel Nederlandse jongetjes ook wel eens 'oorlogje' spelen, heeft de Afghaanse versie een lugubere ondertoon.

In het filmpje is een jongetje te zien, verkleed als Al-Qaeda terrorist, dat zogenaamd afscheid neemt van vrienden en familie. Vervolgens loopt de 'terrorist' op een ander groepje af dat zich voordoet als Afghaanse veiligheidsmilitairen. De zelfmoordterrorist laat zijn bommen ontploffen en de kinderen gooien handenvol zand in de lucht als explosie.

De kinderen blijven daarna nog een tijdje op de grond liggen, zogenaamd levenloos. De verschrikkelijke beelden die na echte aanslagen de wereld overgaan worden door de kinderen volledig nagespeeld. Waarschijnlijk is het filmpje opgenomen in de stad Khost in Afghanistan, en behoren de kinderen toe aan de Pathanen; een bevolkingsgroep uit het zuid-oosten van het land.

Het baart actiegroepen zorgen dat deze kinderen de zelfmoordterroristen inmiddels verheerlijken in plaats van veroordelen. Ook van de veiligheidsmilitairen, die in het spelletje worden opgeblazen, krijgen de kinderen geen goed beeld. Dat kan een gevaar opleveren voor de missie in Afghanistan, waar wellicht ook Nederland zich weer mee zal gaan bemoeien.

Afbeelding: Flickr, gebruiker isafmedia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020