Excite

Alarmerend: Verdubbeling van het aantal diabetici

Diabetes is een nare ziekte. Op dit moment leiden zo'n 750.000 Nederlanders aan diabetes. 250.000 Nederlanders hebben de aandoening nog eens onder de leden zonder het te beseffen. Maar de chronische aandoening van de stofwisseling zal een explosie meemaken de komende tien tot vijftien jaar, als de overheid niet oplet. Op lange termijn is diabetes gevaarlijker dan de Mexicaanse griep. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wijst uit dat het aantal patiënten bijna kan verdubbelen de komende vijftien jaar.

De belangrijkste oorzaak voor de toename van diabetes in Nederland is overgewicht. Nederland eet zich massaal vet en beweegt niet tot weinig. De ideale voedingsbodem voor diabetes. Het is dus de taak van de overheid Nederland effectief in beweging te zetten, en dan niet op de Karl Noten manier. Gezonder eten en veel bewegen kunnen de gevaarlijke trend keren. Diabetes mag niet de nationale ziekte worden, dat vindt ook de Nederlandse Diabetes Federatie.

Hoe sneller diabetes vastgesteld wordt, hoe beter. Dat kan voorkomen dat je in de toekomst tegen lastige complicaties aanloopt. Hoe eerder diabetes vastgesteld wordt, hoe meer er aan gedaan kan worden. Klachten die te maken hebben met veel dorst, moeheid, gewichtsverlies of veelvuldig plassen kunnen duiden op diabetes. Helemaal als diabetes of overgewicht heerst in de familie, moet je extra alert zijn. En dus vooral gezond eten en veel bewegen. Het is de enige manier om het tij te keren!

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021