Excite

'Alberto Contador ontloop miljoenenboete UCI'

De internationale wielerunie UCI wil nog niet reageren op de schorsing van een jaar die de drievoudig Tour-winnaar Alberto Contador opgelegd kreeg. Het was de Spaanse wielerbond die de schorsing uitsprak. Afgelopen zomer werden bij de renner sporen van het verboden middel Clenbuterol aangetroffen.

Volgens de baas van de UCI, Pat McQuaid, heeft zijn Spaanse collega nog geen officiële documenten opgestuurd. Tot die tijd wil de unie zich onthouden van commentaar. 'Wanneer de gegevens binnen zijn gaan onze juridische afdeling en de antidopingcommissie ermee aan de slag,' aldus McQuaid. Het is voorlopig dus onduidelijk hoe lang het proces gaat duren, en welk standpunt de UCI inneemt.

Bij een schorsing van twee jaar zou Contador volgens de regels van de UCI een miljoenenboete moeten betalen. Volgens de reglementen moet een renner die voor twee jaar of meer wordt geschorst 70 procent van zijn brutoloon betalen, weten verschillende Spaanse media. Alberto Contador verdiende bij Astana 3,1 miljoen euro. De druk op de UCI zou dan enorm zijn geworden. Die straf was niet ondenkbaar, maar uiteindelijk werd de Spaanse wielrenner voor slechts één jaar geschorst.

Het is te verwachten dat Contador de zaak aanhangig maakt bij het internationaal sporttribunaal CAS. Volgens zijn woordvoerder is hij namelijk onschuldig; 'hij heeft het gevoel dat hij ten onrechte is gestraft.' Als de veroordeling overeind blijft verliest Contador zijn Tour-titel. Dat zou de tweede keer in vijf jaar zijn, nadat Floyd Landis in 2006 hetzelfde overkwam.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Damian Hunt

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020