Excite

Alcohol drinken als bijbaan

Ongeveer duizend studenten tussen de 18 en 24 jaar kunnen volgend jaar 100 euro verdienen door tenminste eenmaal per week alcohol te drinken

.

Voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van het drinkgedrag van studenten aan Hbo en universiteit, heeft promovenda Carmen Voogt van de Radboud Universiteit in Nijmegen daarvoor subsidie gekregen van de organisatie voor gezondheidsonderzoek, ZonMw.

De deelnemende studenten moeten minstens een keer per week alcohol drinken, en daar vragenlijsten over invullen. Voogt motiveert haar onderzoek als volgt: “Iedereen maakt rond de jaarwisseling goede voornemens, bijvoorbeeld minder drinken. Wij willen weten hoe dat in de maanden daarna uitpakt. Dat is niet eerder onderzocht onder studenten, traditiegetrouw een groep die voortdurend in de verleiding wordt gebracht.”

Omdat de studenten vrij vaak online vragenlijsten moeten invullen, vond Voogt dat daar best een vergoeding tegenover mocht staan. De onderzoekster zelf sport meer dan ze drinkt. Ze hoopt voor half december ruim tweeduizend aanmeldingen van studenten binnen te hebben.

Uit die aanmeldingen wordt dan de onderzoeksgroep samengesteld. De uitverkoren studenten moeten vragen beantwoorden over bijvoorbeeld het aantal glazen dat per keer gedronken wordt, en op welke dag van de week de meeste alcohol wordt genuttigd.

Over het algemeen drinken studenten meer dan andere jongeren. Behalve verslaving kan alcoholmisbruik onder andere leiden tot een slechte nachtrust, geheugenproblemen en moeite met kritisch nadenken. Het onderzoek moet onder andere leiden tot beleidsadviezen voor de aanpak van drankmisbruik onder jongeren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker A4gpa

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020