Excite

André Kuipers terug op aarde

Astronaut André Kuipers beleeft zijn laatste uren in de ruimte. Vannacht verlaat Kuipers het ISS en keert hij na 193 dagen terug naar aarde, zo’n 400 kilometer lager. De NOS zendt de landing live uit tussen 9.00 en 10.30 uur morgenochtend. Het is voor het eerst dat een ruimtelanding live op de Nederlandse televisie is te zien.

Uitzending NOS

Het is voor het eerst dat een Nederlander zo’n lange tijd in de ruimte doorbrengt. Speciaal daarom wijdt de NOS dit weekeinde drie uitzendingen aan het ruimteavontuur van Kuipers. De live uitzending zondagochtend wordt vanuit de Space Expo in Noordwijk gevolgd, waar ook de broers van Kuipers aanwezig zijn. Direct na de landing zal, als alles goed gaat, Kuipers een eerste korte reactie geven. Daarna vertrekt hij voor drie weken naar de Verenigde Staten om te herstellen.

Planning van de terugvlucht

André Kuipers verlaat het ISS samen met de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit. Met hen was hij in december ook vertrokken. Vroeg in de ochtend nemen de drie plaats in de Sojoezcapsule waar ze zich zullen voorbereiden op hun vertrek. Om ongeveer 7 uur begint de reis terug naar aarde. Na drie uur is de capsule terug in de dampkring. Door middel van parachutes wordt de Sojoez geremd en met een vaart van ongeveer 5 kilometer per uur landen de astronauten op een steppe van Kazachstan. Ter plaatse zullen de ruimtevaarders worden onderzocht, waarna ze worden overgebracht naar de dichtstbijzijnde grote stad, Qostanay.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020