Excite

Angelina Jolie laat borsten verwijderen

In een column in de New York Times vertelt Angelina Jolie dat ze eerder dit jaar haar beide borsten heet laten verwijderen. Door preventief te opereren wilde de actrice voorkomen dat ze in de toekomst borstkanker zou krijgen. Angelina heeft het zogenaamde ‘borstkankergen’ BRCA1, waarmee haar kans om de ziekte krijgen erg hoog was.

Kans op borstkanker

“Het is niet makkelijk om te vertellen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn kans op het ontwikkelen van borstkanker is gedaald van 87 procent tot minder dan 5 procent. Ik kan mijn kinderen vertellen dat ze niet hoeven te vrezen dat ze me zullen verliezen aan borstkanker,” schrijft Jolie. De moeder van Angelina overleed op 56-jarige leeftijd aan de ziekte. Ze kende toen net haar eerste kleinkinderen.

Behandelingen

In de column vertelt Angelina stap voor stap welke behandelingen ze heeft ondergaan. Het proces begon in februari 2013 en werd afgerond met het plaatsen van implantaten in april van dit jaar. Het enige wat haar kinderen kunnen zien, zijn de kleine littekens van de operatie. Angelina voelt zich nog steeds net zo vrouwelijk als voor de ingreep. Voor een belangrijk deel komt dat door de moderne zorg, maar ook haar man Brad Pitt was een grote steun in het proces. “Er waren momenten dat we samen konden lachen. We wisten dat dit het beste was dat we konden doen, en dat het ons dichter bij elkaar zou brengen. Wat ook is gebeurd.”

Moedige stap

Over de hele wereld kan Angelina rekenen op steun voor haar moed om zo open over haar aandoening te spreken. KWF Kankerbestrijding noemt het “een onwijs moedige stap” van de Amerikaanse actrice. “Zij vervult een voorbeeldfunctie. Haar stap zal het bewustzijn enorm vergroten”, aldus KWF. De Borstkankervereniging Nederland vindt het mooi en belangrijk dat actrice Angelina Jolie open is geweest over haar borstamputatie. Het helpt volgens de vereniging enorm met om mensen ervan bewust te maken dat veel vrouwen erfelijke aanleg hebben voor borst- en eierstokkanker.

Column Angelina Jolie

Lees hier de column van Angelina op de website van de New York Times.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021