Excite

‘Apocalyps op 19 maart’

De opluchting dat de wereld niet vergaat in 2012 is nog niet eens voorbij of we kunnen ons al opmaken voor een volgende ramp. Op 19 maart zouden zich wel eens apocalyptische toestanden voor kunnen doen op aarde. Op die datum staat de maan namelijk het dichtst bij de aarde. Astrologen vrezen vast, maar wetenschappers vinden het dikke onzin.

Het lunaire perigeum, zoals dit verschijnsel genoemd wordt, is op zaterdag 19 maart het sterkst van de afgelopen 18 jaar. De afstand tussen de maan en de aarde is dan 356.577 kilometer. Het gevolg hiervan zouden bijzondere omstandigheden kunnen zijn, zoals vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en extreme weersomstandigheden.

Wetenschappers menen dat de kans op dit soort rampen niet groter is dan wanneer de maan verder van de aarde staat. Wel zou er op 19 maart wat te merken zijn van de relatief kleine afstand tussen de twee hemellichamen: de eb en vloed op aarde zullen respectievelijk lager en hoger zijn dan we normaal gesproken gewend zijn.

Overigens is de paranoia van astrologen niet helemaal ongegrond. De orkaan in New England in 1938, de overstromingen in Hunter Valley in 1955, de cycloon Tracy in 1974 en de orkaan Katrina in 2005 vonden allemaal plaats, nadat de maan weer eens behoorlijk dicht bij de aarde had gestaan. Volgens wetenschappers is er echter op die manier tussen elke gebeurtenis wel een verband te leggen met een bepaalde omstandigheid en moeten we hier vooral niet te veel in zien.

Afbeelding: Flickr, gebruiker lrargerich

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018