Excite

Apple-aandeel keldert door gezondheidsproblemen topman

Steve Jobs, CEO van Apple, heeft de dagelijkse leiding over het technologieconcern tijdelijk overgedragen aan zijn tweede man, Tim Cook. Hij deed dat vanwege medische redenen, zo liet Jobs zijn personeel bij Apple maandag weten. De bekendmaking van het nieuws had meteen negatieve gevolgen voor het aandeel Apple op de beurs.

Volgens analisten is Jobs onmisbaar voor het concern. Onmiddellijk nadat het nieuws van Jobs’ ziekteverlof bekend werd, daalde het aandeel Apple op de Duitse beurs. Het bedrijf is ook genoteerd op de Amerikaanse beurzen, maar die waren maandag gesloten wegens de viering van Martin Luther King-day.

Voorlopig zal operationeel directeur Tim Cook de taken van Jobs waarnemen, maar de topman blijft wel betrokken bij belangrijke beslissingen binnen het bedrijf. Het is niet voor het eerst dat hij gezondheidsklachten heeft. In 2009 kreeg Jobs een donorlever. Ook werd hij eerder al behandeld voor alvleeskanker.

Koersdalingen naar aanleiding van zijn medische problemen kwamen ook eerder voor. In 2008 veroorzaakten geruchten over zijn gezondheidsproblemen een flinke koersdaling van het Apple-aandeel. Toen persbureau Bloomberg in datzelfde jaar per abuis zijn overlijden bekendmaakte, gebeurde het zelfde.

Omdat hij belangrijk is voor de koers en de toekomst van Apple, werd Jobs bekritiseerd omdat hij naar buiten toe onvoldoende duidelijkheid zou geven over zijn medische situatie. Jobs zelf vindt dat zijn gezondheid een privéaangelegenheid is.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Danny Novo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020