Excite

Argo wint Oscar voor beste film

Het oorlogsdrama Argo is zondagavond in Los Angeles beloond met de Oscar voor beste film. De prijs voor beste acteur ging naar de film Lincoln en de 22-jarige Jennifer Lawrence kreeg de onderscheiding van beste actrice voor haar rol in Silver Linings Playbook.

Oscar voor beste film

De Oscar voor beste film voor Argo was bijzonder, omdat regisseur Ben Affleck niet genomineerd was voor de prijs voor beste regie. Het is maar drie keer eerder voorgekomen dat een film de belangrijkste prijs wint zonder die regienominatie. De Oscar voor beste regie ging naar het epos Life of Pi van regisseur Ang Lee. Met vier Oscars sleepte deze film de meeste prijzen binnen. De zege had overigens een klein Nederlands tintje: de Nederlandse animation director Erik-Jan de Boer mocht een beeldje mee naar huis nemen voor zijn werk aan de effecten van de film.

Grote verliezer

Winnaar van de Oscar voor beste acteur Daniel Day-Lewis werd voor de derde keer vereerd met de Academy Award. Dit keer voor zijn rol als Amerikaanse president Lincoln. Day-Lewis won eerder voor zijn rollen in My Left Foot (1989) en There Will be Blood (2007). Het politieke drama Lincoln was overigens de grote verliezer van de avond. Van de twaalf nominaties werden er maar twee verzilverd.

Meeste Oscars

Na de vier Oscars voor Life of Pi waren het de musical Les Miserables (voor onder meer Anne Hathaway als beste actrice in een bijrol) en Argo die elk drie beeldjes wonnen. Twee Oscars waren er ten slotte voor Django Unchained (beste originele scenario, beste acteur in een bijrol Christoph Waltz), Lincoln en de Bond-film Skyfall. Het was voor het eerst in bijna vijftig jaar dat een Bondfilm een Oscar won.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021