Excite

Armstrong vindt het genoeg geweest

Lance Armstrong is misschien wel de meest succesvolle wielrenner aller tijden. Maar liefst zeven keer won de Amerikaan de Tour de France. Zondag rijdt hij zijn laatste rittenkoers, de Tour Down Under in Australië. Volgens Armstrong wordt het vanwege zijn leeftijd tijd om te stoppen. Ondanks het succes blijft Armstrong bescheiden. ‘Ik neem afscheid met de gedachte dat ik het beste eruit heb gehaald. Ik hoef geen onderscheiding of een standbeeld. Het was een mooie rit.’

Het levensverhaal van Armstrong leest als een jongensboek. In 1996 werd er zaadbalkanker bij hem geconstateerd die ook nog eens naar zij hersenen en longen uitzaaide. Na verscheidene operaties kwam Armstrong er weer helemaal bovenop en won hij de Tour van 1999 tot 2005.

Armstrong is overigens niet helemaal vrij van controverse. Zo werd hij meerdere malen beschuldigd van het gebruik van doping, onder andere door concullega Floyd Landis. Uiteraard ontkende Armstrong deze beschuldigingen altijd glashard. Ook is hij nog nooit betrapt op dopinggebruik, terwijl hij naar eigen zeggen ‘de meest geteste atleet ter wereld’ is.

Armstrong’s comeback bij Astana in 2009 was niet de meest gelukkige keuze als het gaat om sportief resultaat. Hij heeft nooit meer het niveau van vroeger kunnen halen, ook niet bij het Radioshack team dat hem in 2010 onder de vleugels nam.

Afbeelding: Flickr, gebruiker bike

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020