Excite

Arrestatie in zaak Marianne Vaatstra

Het Openbaar Ministerie heeft maandagochtend bevestigd dat een 44-jarige man uit Friesland is gearresteerd voor de moord en verkrachting van Marianne Vaatstra. Eerder meldde verslaggever Peter R. de Vries het nieuws al via Twitter. Volgens De Vries is er een ‘100 procent DNA-match’ in de zaak. De Vries heeft tijdens zijn carrière altijd veel aandacht besteed aan de zaak.

Vader Bauke Vaatstra

De vader van Marianne Vaatstra bevestigde later in de ochtend eveneens het nieuws. “Er is een last van mijn schouders afgevallen,” zegt Bauke Vaatstra op Radio 1. “In eerste instantie denk je: dat kan niet, want het is al 13 jaar geleden en nu ineens krijg je op een zondagavond om een uur of elf het bericht: we hebben hem.”

44-jarige Friese boer

Zondagavond is de Friese politie op bezoek geweest van bij familie Vaatstra om de details vrij te geven over de dader. Het gaat om een nu 44-jarige Friese boer uit het naburige dorp Oudwoude, op zo’n 2.5 kilometer van de plaats waar het lichaam van Marianne destijds is gevonden. Bauke Vaatstra kent de dader niet, maar zijn kinderen zijn wel bekend met de opgepakte Fries. Ze zouden samen met zijn kinderen op school hebben gezeten.

Verwantschapsonderzoek

In een laatste poging om de zaak op te lossen werd begin oktober een grootschalig verwantschapsonderzoek opgezet. Het ging om alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop de 16-jarige Marianne dood en verkracht werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden. Het idee was dat er mogelijk via een familielid een DNA-match gemaakt kon worden.

Veenklooster

De arrestatie is het einde van een zoektocht naar de dader die 13 jaar heeft geduurd. Marianne Vaatstra’s verkrachte en vermoorde lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster, nadat ze in de nacht van 30 april op 1 mei in een discotheek was geweest in een naburig dorp.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019