Excite

‘Artiesten krijgen digitale royalties terug’

Veel artiesten die voor 2000 een royaltycontract hebben afgesloten, zijn veel geld misgelopen toen er ook verkopen via iTunes en andere digitale winkels werden geregeld. De royalties die ze daarbij zijn misgelopen, zouden ze mogelijk terug krijgen.

Dit concludeert de New York Times naar aanleiding van een rechtszaak rondom de inkomsten van nummers van rapper Eminem. De producers van de rapper klaagden het label Universal Music Group vier jaar geleden aan, omdat de online verkopen als verkopen werden aangewezen, terwijl het eigenlijk meer om een licentie gaat. Artiesten krijgen voor zo’n licentie procentueel gezien meer royalties dan ze krijgen bij een fysieke verkoop. Ter vergelijking: bij Eminem zou dat gaan om 50% of ‘slechts’ 12%.

Rechters in de zaak gaven aan dat ze geen reden zagen om een eerdere uitspraak te veranderen, wat in de praktijk betekent dat een digitale verkoop een licentie blijft: er worden door de platenmaatschappij immers geen kosten gemaakt voor het fabriceren en verschepen, zoals bij cd’s wel het geval is. Voor Eminem – en met hem vele andere artiesten – betekent dit dat de royalties van een aantal nummers verkeerd zijn afgehandeld. Momenteel betekent dat dat Eminem nog zo’n drie miljoen tegoed heeft van zijn platenmaatschappij. In tien jaar kan dat verschil wel tot tien miljoen dollar oplopen.

Afbeelding: Flickr account Scott Kinmartin

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018