Excite

Assange mag worden uitgeleverd

Julian Assange, de oprichter en enige woordvoerder van de controversiële organisatie WikiLeaks mag worden uitgeleverd aan Zweden. Dat bepaalde de Londense rechtbank vandaag. In Zweden wordt Assange verdacht van het verkrachten van twee vrouwen. Hij laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.

In december werd de Australiër opgepakt in Engeland. Na een week werd hij vrijgelaten, maar kreeg hij wel huisarrest. Assange is vooral bang dat Zweden hem weer gaat uitleveren aan de Verenigde Staten. De regering van Amerika is namelijk absoluut niet blij met Assange. Wikileaks heeft in 2010 een enorme hoeveelheid gevoelige documenten van de regering vrijgegeven aan de pers.

De Verenigde Staten ontkennen overigens ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Ze zouden dus ook niet om uitlevering hebben gevraagd. Ook Australië doet een duit in het zakje. Volgens het Franse persbureau AFP heeft dat land namelijk aan Zweden de verzekering gevraagd dat Assange een eerlijk proces tegemoet kan zien.

Ondertussen denkt de advocaat van de twee Zweedse vrouwen dat het hoger beroep weinig nut zal hebben voor Assange. ‘Het is overduidelijk dat hij moet worden uitgeleverd. Mijn cliënten heb ik daarvan op de hoogte gebracht.’

Op de zitting waren vandaag naast Assange en zijn verdediging ook honderden journalisten en een aantal mensenrechtenactivisten aanwezig.

Afbeelding: Flickr, gebruiker think

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020