Excite

Astrid Lindgren krijgt bankbiljet

Wie is er niet groot mee geworden? Nee, we hebben het hier niet over Calvé pindakaas maar over Pippi Langkous. De bedenkster van het supersterke kind met rood haar, Astrid Lindgren, wordt in Zweden geëerd met een bankbiljet.

De beeltenis van Lindgren zal binnenkort op het veelgebruikte biljet van twintig Zweedse kronen prijken. Tussen 2012 en 2016 wil de Zweedse Nationale Bank bijna al het papier- en muntgeld verwisselen. Bekende Zweden zullen de biljetten sieren, maar uiteraard is er een strenge selectieprocedure: er waren namelijk maar liefst zeshonderd kandidaten.

Lindgren, die in 2002 overleed, is nog steeds erg geliefd in Zweden. Haar boeken gaan nog steeds als zoete broodjes over de toonbank en zijn er onder andere een school en een kinderziekenhuis naar de schrijfster vernoemd. Er is zelfs een heel pretpark aan haar geesteskinderen gewijd. In Astrid Lindgren’s Wereld in Vimmerby kunnen kinderen Pippi Langkous in het echt ontmoeten. Ook werd Lindgren tijdens haar carrière overladen met prijzen. In 2007 werd ze zelfs uitgeroepen tot Zweed van het jaar.

Wanneer het gezicht van Lindgren straks te vinden is op de biljetten, dan is dat slecht nieuws voor een ander Zweeds icoon, Nils Holgersson. Hij is nu nog afgebeeld op het biljet van twintig kronen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Daquella manera

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018