Excite

Astronaut valt van fiets

Balen, dat is wat astronaut in spe Tim Kopra de komende maanden waarschijnlijk gaat doen. Hij stond nummer één op lijst om mee te gaan met de Space Shuttle Discovery, maar een ongelukje met zijn fiets gooide roet in het eten.

De planning was dat Kopra op 24 Februari met de Discovery de ruimte in zou gaan. Jarenlang had hij ervoor getraind, en hij zou de leiding krijgen over de ruimtewandelingen die uitgevoerd zouden gaan worden.

Hoewel de NASA niet wil prijsgeven wat er precies is gebeurd, is wel duidelijk dat het ruimtemannetje een een eenzijdig ongeval heeft gehad. Van je fiets vallen is toch een wat schlemielige manier om je plekje aan boord van een Space Shuttle te verpesten.

Gelukkig voor Kopra is hij al wel een keer eerder de ruimte in geweest. In 2009 diende hij twee maanden aan boord van het International Space Station.

Het traject om als astronaut de ruimte in te mogen is uitermate lang. In 1998 al gaf Kopra zijn baan als leider van een gevechtshelikoptereenheid in het Amerikaanse leger op om bij de NASA te gaan werken. Al met al heeft het dus negen jaar geduurd voordat Kopra de ruimte in mocht.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Marrion Doss

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020