Excite

Atleet Oscar Pistorius 5 jaar de cel in voor doodslag

  • © Getty Images
De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius moet 5 jaar de cel in vanwege de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dit besliste rechter Thokozile Masipa vandaag. Pistorius werd vrijgesproken van moord, maar werd schuldig bevonden aan dood door schuld. Bovendien kreeg hij een voorwaardelijke straf van 3 jaar voor het illegaal vuren van een wapen in een restaurant. Dat vonnis had overigens niets te maken met de moord op Reeva Steenkamp.

De aanklager had minimaal 10 jaar geëist, terwijl het team van Pistorius de zaak af probeerde te doen met werkstraf en huisarrest. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat Pistorius 5 jaar de cel in moet. Volgens zijn advocaat Barry Roux zal hij van die 5 jaar waarschijnlijk maar 10 maanden uitzitten in de gevangenis. De rest van de tijd zal hij waarschijnlijk via huisarrest uit kunnen zitten. De advocaat van de familie Steenkamp is blij met het vonnis en verwacht dat Pistorius waarschijnlijk minimaal twee jaar in de gevangenis moet zitten.

Pistorius werd wereldberoemd als eerste atleet die meedeed aan zowel de Olympische als de Paralympische Spelen mee deed. De 27-jarige sprinter verloor toen hij nog maar 11 maanden oud was zijn beide onderbenen. Op Valentijnsdag 2013 werd hij gearresteerd voor het neerschieten van zijn vriendin, het 29-jarige model Reeva Steenkamp. Volgens Pistorius had hij haar per ongeluk neergeschoten, omdat hij dacht dat ze een inbreker was. Hij schoot op haar door de deur van het toilet heen, Steenkamp werd drie keer geraakt.

Pistorius reageerde zelf amper op het vonnis.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019