Excite

Balkenende geeft spreekbeurt. Kosten: €8500

Jan Peter Balkenende hoeft niet bang te zijn dat hij moet inleveren in salaris, nu hij straks niet langer minister-president is. Hij stort zich vanaf nu namelijk helemaal op het lezingencircuit en komt dan voor €8500 langs.

Dit wordt bevestigd door Assemblee, het Limburgse bureau dat de belangen van de voormalige minister-president behartigt. Bij dat bureau kun je bovendien terecht voor meer politieke sterren: ook Gerrit Zalm en Wim Kok staan hier in geschreven.

Gerd Leers, de voormalige burgemeester van Maastricht die in het nieuwe kabinet minister van Immigratie en Asiel wordt, werkt niet meer samen met Assemblee. Hij mag als minister geen bijbaantjes hebben. Voor die tijd heeft hij echter goed zijn slag geslagen, want Leers blijkt de meest populaire spreker van het bureau te zijn. Hij spreekt vooral over leiderschap, het stellen van doelen en het bereiken van doelen en de politiek in het algemeen.

Overigens lijkt de €8500 die voor Balkenende neergeteld moet worden veel, maar internationaal gezien valt het wel mee. Wie bijvoorbeeld een Bill Clinton op bezoek wil hebben, betaalt hier al snel €180.000 voor. Tony Blair zit daar zelfs nog wat boven: voor hem betaal je tussen de €250.000 en €300.000 voor een speech.

Balkenende zal wel zijn tijd goed moeten gebruiken, want volgens Assemblee gaan oud-politici in de regel ongeveer twee jaar mee in het spreekcircuit. Overigens heeft hij zelf tot nu toe nog ontkend dat hij bij het bureau ingeschreven staat.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Jos Van Zetten

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020