Excite

Balkenende moet Dalai Lama ontmoeten van Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil Balkenende met behulp van een motie min of meer afdwingen dat hij de Dalai Lama ontvangt. De Dalai Lama komt in juni naar Nederland. Tot op heden heeft Balkenende nog niet aangegeven de Dalai Lama te zullen ontvangen. Hij heeft notie genomen van de motie, maar wil er nog niet op in gaan.

Als Balkenende de Dalai Lama ontvangt, dan wordt het een officieel staatsbezoek. Op zich niets mis mee, maar China heeft al per brief laten weten dat een dergelijk ontvangst van de geestelijk leider uit Tibet slecht zou zijn voor de relaties tussen China en Nederland. Dat vindt het zakenleven niet prettig, want China is nogal een groeimarkt.

Wat nu gaat gebeuren, is dat er een compromis gevonden gaat worden, waar niemand heel tevreden mee gaat zijn. Bijvoorbeeld dat Balkenende de Dalai Lama wel ontvangt, maar dan niet als leider van Tibet. Wat in ieder geval niet moet gebeuren, is dat China een excuus heeft om te zeggen dat Nederland het onafhankelijkheidsstreven van Tibet steunt. Vandaar dat Balkenende nog even in beraard gaat met zijn adviseurs.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020