Excite

Balkenende stelt commissie Irak in

Er komt onderzoek naar het besluit om politieke steun te verlenen aan Amerika tijdens de inval in Irak. Balkenende heeft laten weten een onderzoekscommissie in te stellen die het besluit moet onderzoeken. Onze minister-president had ook weinig keuze, aangezien zowel de Eerste als de Tweede Kamer op het punt staan een parlementair onderzoek te lanceren naar de Nederlandse betrokkenheid bij de inval in Irak.

Halfslachtige antwoorden

Balkenende en zijn kabinet grosseren in halfslachtige antwoorden als het gaat om de politieke steun aan Amerika tijdens de inval in Irak. Is er nu wel of geen verzoek tot militaire steun geweest van de Amerikanen? Is het kabinet wel of niet gewaarschuwd door juristen over de juridische consequenties van een inval zonder speciale VN-resolutie? Balkenende geeft er geen sluitende antwoorden op, maar roept wel olijk: "ow, maar we hebben niets te verbergen, hoor!"

Zelf doen scheelt gedoe

Zelfs de coalitie-partijen beginnen te morren. Langzaam werd de afgelopen weken de deur open gezet naar een parlementaire enquête. Om gedoe te voorkomen besloot Balkenende dit weekend zelf een onderzoekscommissie in te stellen. Dan houdt hij het nog enigszins in eigen hand. Uiteraard kan het kabinet alsnog besluiten een eigen onderzoek in te stellen, als de informatieverschaffing onvolledig blijkt te zijn. Tevens kan de commissie van Balkenende uiteraard ook komen met conclusies over Irak die schadelijk zijn voor Balkenende en consorten. Graaft Balkenende hiermee zijn eigen graf? Voorlopig moeten we nog even wachten op de antwoorden...

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020