Excite

Ballonnen laten huis vliegen

Als het in de film kan, waarom dan niet in het echt? In de 3D-animatiefilm Up ontsnapt een 78-jarige man aan een leven in het rusthuis door zoveel ballonnen aan zijn huis vast te maken dat het opstijgt en hij met woning en al naar Zuid-Amerika vliegt. Programmamakers van National Geographic Channel vroegen zich af of dat ook in het echt zou kunnen.

Voor het programma How Hard Can it Be? namen ze de proef op de som. Het team moest echter vaststellen dat het praktisch onmogelijk is om een echt huis door de lucht te laten vliegen, aldus Ben Howie. In plaats daarvan maakten de makers een licht huisje dat aan ballonnen gehangen kon worden.

Er werd een huisje gefabriceerd van ongeveer vijf bij vijf meter. Makkelijk was het niet. Het hele project nam zo´n twee weken in beslag, maar uiteindelijk slaagde de poging. Maar liefst driehonderd met helium gevulde ballonnen werden aan het bouwwerk vastgemaakt en daarmee kwam het huisje effectief van de grond. Het woninkje bleef een uur in de lucht.

Behalve de woning gingen ook enkele crewleden als ‘bewoners’ mee op de vliegreis. Ze reisden in het huisje tot ongeveer drie kilometer boven de Californische woestijn. Daarmee haalden ze meteen een wereldrecord binnen voor de grootste clusterballonnen poging ooit.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020