Excite

Barack Obama ontvangt Nobelprijs voor de Vrede

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Barack Obama. Daarmee volmaat Obama een bijna perfect jaar. Intrede doen als eerste zwarte president van de Verenigde Staten en de Nobelprijs voor de Vrede winnen? Dat is een puike prestatie. Alleen nog de oorlog in Irak en Afghanistan oplossen, algemene gezondheidszorg invoeren in de Verenigde Staten en het land uit de economische prut helpen en zijn jaar kan niet meer stuk.

Vandaag werd om 11.00 in Oslo bekend gemaakt naar wie de Nobelprijs voor de Vrede genoemd wordt. Traditioneel werd Bono genoemd als kanshebber. Traditioneel werd hij het niet. De Ierse rockzanger van U2 zet zich al sinds de jaren '80 in voor een betere wereld. Hij zong protestliederen tegen de situatie in Ierland, deed ontwikkelingshulp in Afrika en Ecuador en is de laatste jaren hard bezig met allerlei campagnes om Afrikaanse landen uit de schulden te krijgen.

Ook andere kanshebbers, zoals enkele Colombiaanse politici die veel betekent hebben in de strijd met de FARC, liepen de meest prestigieuze Nobelprijs mis. Obama is degene die 10 december de Nobelprijs voor de Vrede mag komen ophalen in Oslo. Hij is daarmee de vierde Amerikaanse president die deze Nobelprijs wint. Theodore Roosevelt (1906), Woodrow Wilson (1919) en Jimmy Carter (2002) gingen hem voor.

Afbeelding: Magazinusa.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018