Excite

Barcelona functioneert niet meer door sneeuw

De prachtige Spaanse stad Barcelona is stuk. Het leven in de stad functioneert niet meer. Dat is niet het scenario van een horrorfilm, maar de realiteit van vandaag. Er is namelijk meer dan vijftig centimeter sneeuw gevallen. En dat terwijl de lente van Catalonië op het punt staat te beginnen, heeft het weer daar geen boodschap aan. Een dikke laag sneeuw bedekt de stad, waardoor er nauwelijks meer verkeer mogelijk is. Ook zijn alle scholen gesloten en moeten er constant reddingswerkers op pad om gestrande mensen te redden.

De hoeveelheid sneeuw die momenteel valt in Barcelona is ongekend. Daar is de stad en haar omgeving totaal niet op berekend. Zo viel de stroom uit, met name in de regio Girona. Volgens de lokale energiemaatschappij zitten 200.000 huizen zonder stroom. Dat is nogal wat. Ook moesten er reddingswerkers op pad om mensen uit vijf gestrande treinen te halen. Deze internationale treinen waren vast komen te zitten tussen Barcelona en Portbou, in Frankrijk. Ook dit werd veroorzaakt doordat er te weinig stroom was. Zo snel valt onze beschaving dus uit elkaar. Een hevige sneeuwstorm is voldoende.

In Barcelona is het ook een chaos. Bussen en trams reden niet meer. Het gemeentebestuur van de Spaanse stad heeft de metro de hele nacht laten rijden. Zo konden forensen alsnog thuis komen. De metro had weinig last van de sneeuwval. Meer dan zestig wegen in en rond de stad zijn afgesloten. Daardoor is vervoer met de auto ook nauwelijks nog mogelijk. Hetzelfde geldt voor de grensovergang tussen Spanje en Frankrijk nabij La Jonquera. Het internationale vliegveld van Barcelona functioneerde nog wel, maar het vliegveld van Girona heeft alle vluchten gecanceld. Wat een flinke sneeuwbui al niet veroorzaakt!

Afbeelding: Flickr, Oh-Barcelona.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021