Excite

Basketballende Oranjedames aan vooravond van unicum

Momenteel zijn vrouwelijke sportteams volop in het nieuws. Logisch, want er worden een paar unieke prestaties neergezet. Zo zijn de voetbalvrouwen van Oranje ver doorgedrongen op het Europees Kampioenschap, wat nooit eerder gebeurde. Blijkbaar werpt het opzetten van een vrouwen eredivisie haar vruchten af in het voetbal. Maar ook het nationale basketballteam, de vrouwelijke variant, staat aan de vooravond van een unieke gebeurtenis. Door woensdagavond te winnen van Zweden promoveert Oranje naar de A-divisie.

Nooit eerder was een Nederlands basketballteam zo dichtbij promotie naar de hoogste Europese klasse. Tijdens de poulefase, die de zomer van 2008 en de zomer van 2009 in beslag nam, wist Nederland tweede te worden. Er werd alleen twee keer verloren van Montenegro en eenmaal van Ierland. Vervolgens moest Nederland in een thuis- en uitwedstrijd winnen van Zweden. Thuis werd er afgelopen zaterdag met 67-59 gewonnen van de sterke Zweden. De uitwedstrijd begint dus met acht punten voorsprong voor Nederland.

Die krappe voorsprong moeten de Oranjedames dus zien vast te houden. Als dat lukt, promoveren zij naar de A-divisie van Europa. Ook plaatst Nederland zich dan automatisch voor het Europees Kampioenschap van 2011. Het zou fantastisch zijn, als dit jonge, talentvolle team dat lukt. Twee jaar geleden liep het toenmalige Oranje namelijk stuk op Engeland in de twee kwalificatiewedstrijden. Het is het team zeer gegund om deze keer wel de grote stap naar de hoogste Europese divisie te zetten. Op de site van Fibaeurope.com is de wedstrijd live te volgen.

Afbeelding: Flickr, StuSeeger

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018