Excite

B.B. King (89) overleden

  • © Getty Images
De blueslegende B.B. King is afgelopen nacht in zijn slaap overleden. De 89-jarige muzikant kwam begin mei al in het ziekenhuis terecht door complicaties vanwege een hoge bloeddruk en diabetes. Vanaf die periode werd hij thuis in zijn huis in Las Vegas ook verzorgd. Volgens ingewijden koos King daar zelf voor; hij had ook in het ziekenhuis kunnen blijven, maar was het liefst in zijn vertrouwde omgeving.

De gitarist bracht in 1949 het nummer Miss Martha King uit, maar wist daarmee nog niet door te breken. Zijn echte doorbraak kwam twee jaar later, in 1951, met het nummer Three O'Clock Blues. Daarmee werd hij één van de belangrijkste muzikanten in de blues-muziek en de stroming die later R&B werd.

Daarna scoorde hij nog veel hits, waaronder Whole Lotta Love, You Know I Love You en Everyday I Have the Blues. Ook had hij een wereldhit te pakken met The Thrill is Gone, dat werd uitgeroepen tot één van de beste nummers allertijden. B.B. King werd regelmatig 'The King of Blues' genoemd, won maar liefst 15 grammy's tijdens zijn carrière en werd opgenomen in zowel de Blues Hall of Fame als de Rock and Roll Hall of Fame. Hij speelde niet alleen gitaar, maar fungeerde ook als mentor, voor bijvoorbeeld wereldsterren als Eric Clapton.

Bij King, die eigenlijk Riley Ben King heette, werd 25 jaar geleden al diabetes type 2 vastgesteld. Zijn gezondheidsproblemen weerhielden hem er echter niet van op te treden. Ook vorig jaar ging hij nog op tour door Amerika. Toen moest hij uiteindelijk wel acht avonden annuleren, vanwege uitputting en uitdroging. Tot die tijd speelde hij echter zo'n 300 shows per jaar en hield hij zijn fans zelfs persoonlijk op de hoogte via Facebook.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020