Excite

Begin van nieuwe ijstijd!

Ben je de sneeuw en kou van afgelopen tijd al zat? Maak dan je borst maar nat, want volgens een aantal van de meest vooraanstaande klimaatwetenschappers staan we aan het begin van een nieuwe – kleine – ijstijd.

Het hevige winterweer waar een groot deel van Noord-Europa mee te maken heeft is nog maar het begin. Waarschijnlijk gaan we toe naar een kleine ijstijd, waarbij het tijdens de komende twintig tot dertig jaar steeds kouder wordt. De voorspellingen zijn niet zomaar gemaakt, maar komen van een aantal van de meest vooraanstaande experts op dit gebied. Zij baseren hun voorspellingen op een analyse van natuurlijke kringlopen in watertemperaturen in verschillende oceanen.

Bijzonder aan de conclusie die zij bereiken is het feit dat zelfs de meest toegewijde global warming activisten niet betwisten dat de aarde toch ook sterk af lijkt te koelen. Het lijkt er nu dus niet op dat we op een eenrichtingsweg naar een opwarmende aarde zitten. De conclusie maakt vooral veel indruk, omdat de experts die met het verhaal komen zeker niet kunnen worden aangemerkt als mensen die niet geloven in de opwarming van de aarde.

Overigens zijn niet alleen de komende winters veel kouder dan eerder, maar zullen ook de zomers wat frisser zijn. Hetzelfde patroon hebben we zo’n 65-90 jaar eerder gezien, maar dan helemaal andersom. Toen werden de winters en de zomers juist warmer. Na de jaren ’40 van de vorige eeuw en tot de jaren ’70 koelde de wereld weer af. Tussen de jaren ’70 en nu hebben we weer te maken gehad met opwarming en de periode die we nu ingaan, zal weer koud zijn.

Afbeelding: Flickr account Muffet

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020