Excite

Belastingdienst houdt Wikileaks in de gaten

De Nederlandse belastingdienst zit met smart te wachten tot Wikileaks een lijst met zwartspaarders publiceert. Van de Zwitserse bankdirecteur Rudolf Elmer kreeg Julian Assange informatie over tweeduizend buitenlandse rekeninghouders met zwart geld op Zwitserse banken.

'We hebben er veel interesse voor,' zei minister Jan Kees de Jager van financiën. Zodra de namen van Nederlandse zwartspaarders bekend zijn zal de fiscus actie ondernemen. Wie dan gepakt wordt kan rekenen op flinke straffen. Minister De Jager gaf wel aan dat zwartspaarders die voor die tijd tot inkeer komen alleen achterstallige belasting hoeven te betalen.

Rudolf Elmer werkte voor de bank Julius Bär. In 1994 werd hij aangesteld bij een filiaal op de Kaaimaneilanden. Uit angst voor een orkaan droeg de bank Elmer op backups te maken van alle klantgegevens, en die mee naar huis te nemen. Die backups gaf hij nooit meer terug.

In 2002 werd Elmer ontslagen door Julius Bär. Hij werd er van verdacht informatie te hebben gelekt. Maar zelfs daarna huurde de bank privédetectives in om Elmer en zijn familie te laten volgen. De oud-bankdirecteur sloeg terug en stuurde Julius Bär regelmatig e-mailtjes waarin hij dreigde de informatie over zwartspaarders openbaar te maken.

Volgens Julian Assange kan het nog wel een aantal weken duren voor de informatie online staat. In de tussentijd moet Rudolf Elmer voor het gerecht in Zürich verschijnen. Hij wordt verdacht van afpersing en het ontvreemden van bedrijfsgevoelige informatie. Een schikkingsvoorstel van zijn oud-werkgever wees hij af.

Afbeelding: Flickr, gebruiker rmgimages

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020