Excite

Bergingsmissie vlucht MH17 gestaakt

  • © Getty Images
Het bergingswerk rondom rampvlucht MH17 in Oekraïne zit er helemaal op. Het team Nederlandse, Australische en Maleisische experts - 30 in totaal - heeft vandaag een laatste slag geslagen, waardoor de missie kan worden afgerond. Volgens de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, hebben ze alles gedaan wat menselijkerwijs mogelijk was. Er zijn veel stoffelijke resten geborgen, evenals persoonlijke bezittingen van de slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig.

Het zou wel kunnen dat er in de komende tijd nog wat gevonden wordt. Op sommige plekken is zelfs tot ruim een halve meter in de grond gezocht naar resten, spullen en materiaal. Gezien de snelheid waarmee het vliegtuig naar beneden is gestort, kan het zijn dat er ook dieper in de grond materialen terecht zijn gekomen. Tot nu toe zijn echter verschillende persoonlijke spullen gevonden, zoals trouwringen, sieraden, paspoorten en rijbewijzen.

Alle gevonden spullen en resterende wrakstukken zullen binnenkort naar Nederland worden teruggebracht. Dat gebeurt dan bijna een jaar nadat de vlucht neerstortte. Dit gebeurde op 17 juli 2014. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Aalbersberg hoopt dat met de gevonden menselijke resten het ook nog mogelijk is om de laatste twee Nederlandse slachtoffer te identificeren.

Zaterdag zal een Nederlands militair vliegtuig vanuit Charkov naar verwachting nog zeven kisten met stoffelijke resten overbrengen naar Nederland. Daar worden ze met hetzelfde ceremonieel vervoerd naar Hilversum, waar de identificatie van de resten plaatsvindt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021