Excite

‘Beroepsbevolking gaat sterk dalen’

In de periode tot 2050 zullen er steeds minder mensen werken. Dat betekent dat de druk voor werkenden om niet-werkenden financieel te ondersteunen, steeds groter wordt. Dit probleem zou zich niet alleen in Nederland voordoen, maar ook in de rest van Europa, zo blijkt uit een scenario dat het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit van Leeds publiceerden.

Op dit moment staat er tegenover welke werkende inwoner nog 1,1 niet werkend persoon. Die verhouding zal in 2050 op 1/1,7 liggen. Als de economie in Europa zich nog wat verbetert, komen die cijfers iets positiever uit. Dan zouden tegenover 1 werkende persoon 1,4 niet-werkende personen staan. Dit komt vooral doordat het aantal ouderen stijgt.

Wel verschilt het heel sterk per regio hoe de daling in beroepsbevolking uit gaat pakken. Als de economie sterk aantrekt, zal de beroepsbevolking in de helft van de Europese landen toenemen. In de andere helft daalt die groep. Als de economische omstandigheden niet verbeteren, dan krijgen alle landen te maken met een daling in beroepsbevolking. De helft van de Europese landen kan dan met een krimp van maar liefst 40% te maken krijgen.

In Nederland staan we er over het algemeen wel iets beter voor. Voor elk werkend persoon werkt er gemiddeld 0,9 persoon niet. Als de economie sterk groeit, dan is die verhouding in 2050 naar verwachting 1 op 1,2. Als de economie het minder goed doet, komen we waarschijnlijk uit op 1 op 1,4.

Afbeelding: Flickr account AMagill

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021