Excite

Beter niet zwemmen in binnenwateren

Met dit schitterende weer is niets lekkerder dan een heerlijke duik nemen. Toch kun je dit maar op een beperkt aantal plekken doen. Binnenwateren en meren kun je het beste vermijden, dat zijn namelijk broedplaatsen voor blauwalgen. De Noordzee blijkt echter wel een goede optie.

De kwaliteit van het water in de Noordzee is voldoende en maakt het een prima plek om een verfrissende duik te nemen. Dat is goed nieuws voor mensen die aan de kust wonen, maar minder goed voor de mensen die daarvoor een aantal uren in de file zouden moeten staan. Zij kunnen echter toch beter een eigen zwembadje opzetten of in de buurt in het zwembad gaan zwemmen, want de kwaliteit van veel binnenwateren is onder de norm.

De provincie Utrecht raadt haar inwoners bijvoorbeeld aan om alleen gebruik te maken van officiële zwemplassen. Hier kunnen mensen er op rekenen dat er geen sprake is van een sterke stroming, obstakels onder water, of dat de waterkwaliteit onder de maat is. Dankzij een tweewekelijkse controle op blauwalg, kan praktisch gegarandeerd worden dat mensen die gebruik maken van de plas niet zo maar ergens last van zullen krijgen.

In Friesland en Groningen staan een aantal wateren bekend om hun mindere waterkwaliteit. Vermijd hier de Vlinderslag bij Wolvega, de Leien in Rottervalle en de Froskepolê in Leeuwarden. Ook de Hoornseplas en het Zuidlaardermeer kun je beter overslaan. Hetzelfde geldt voor de Emerput, de Wiel, Lovendaalsingel, de Maasplas WRC Eijsden, het Kennemermeer, De Houtrak en Medemblik in Brabant, Limburg en Noord-Holland.

Afbeelding: Flickr account goat_girl_photos

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020