Excite

Bewapende man gijzelt 30 mensen in Sydney

  • © Getty Images
Een heel zwaarbewapende man houdt in een café in Sydney ongeveer 30 mensen gegijzeld. De man wil telefonisch contact hebben met Tony Abbott, de premier van Australië. Ook wil hij een vlag van de Islamitische Staat. De man zegt dat hij vier bommen geplaatst heeft, twee in het café waar hij met de gijzelaars zit en twee op andere plekken in de stad.

Hoeveel mensen de man op dit moment nog gijzelt is niet helemaal duidelijk. 5 mensen wisten namelijk al te ontsnappen. Wel is duidelijk dat de gijzelaars al sinds 10 uur vanmorgen (plaatselijke tijd) vast zitten in het Lindt Chocolat Café. Daar ging de man door het lint en sloot hij de medewerkers en bezoekers op. Eén van de gijzelaars is inmiddels met onbekende verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Volgens de politie is de gijzelnemer een bekend.e Het zou gaan om een oudere, kale man met een grijzende baard. Ook lijkt hij een soort hoofdband om te hebben. De man eiste dat de gijzelaars een zwarte vlag met Arabische tekst lieten zien. Hierop zou de islamitische geloofsbelijdenis staan. Hoewel deze vlag geliefd is onder jihadisten, is het niet dezelfde vlag als die Islamitische Staat gebruikt.

Hoewel nog niet helemaal duidelijk is waar het de man om te doen is, geeft premie Abbott wel aan dat er aanwijzingen zijn om te denken dat het hier om een politiek gemotiveerde daad gaat. Hij noemt de situatie zorgwekkend. In september verhoogde Australië al het dreigingsniveau voor een terreuraanslag naar het allerhoogste niveau. Australië vecht ook mee tegen IS in Irak.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021