Excite

Bier wordt nu erkend als alcoholische drank in Rusland

Bij Rusland denk je niet direct aan bier, eerder aan wodka. Toch worden er in het koude land ook veel andere alcoholische dranken genuttigd. Per jaar zou een Rus 8 liter pure alcohol nuttigen, het dubbele van wat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie toch wel het maximum moet zijn. Dat komt de volksgezondheid uiteraard niet ten goede en de Russische regering wil daar iets aan gaan doen.

Een van die maatregelen is de classificatie van bier als alcoholische drank. Bier is in Rusland namelijk een populaire drank. Doordat de Russen meer van sterke drank houden, wordt bier gezien als een soft drink. Daarnaast was het tot voor kort overal verkrijgbaar voor een lage prijs. Nu bier echter toegevoegd is aan de lijst alcoholische dranken, moet daar verandering in komen.

De classificering van bier als alcohol zorgt voor restricties rond de bierverkoop. Zo kan het ’s nachts nog maar beperkt verkocht worden en op openbare plaatsen mag het helemaal niet meer verkocht worden. Op scholen zal geen bier meer verkrijgbaar zijn. Ook aan de maximale inhoud worden met de nieuwe wet grenzen gesteld. Een flesje bier mag niet meer dan 33 cl bevatten.

Yevgeny Bryun is specialist alcohol- en drugsmisbruik van het Russische ministerie van Volksgezondheid en hij zegt dat de beslissing al langer overwogen werd. “De beslissing om bier te classificeren als alcohol zal ten goede komen van de bevolking,” zegt hij. Jaarlijks sterven er in Rusland meer dan 500.000 inwoners aan overmatig alcoholgebruik.

Afbeelding: Flickr, gebruiker greencolander

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020