Excite

Bill Clinton verloor lanceercodes kernraketten

Bill Clinton mag dan de geschiedenis in zijn gegaan als één van de grootste presidenten, maar dat wil niet zeggen dat hij geen blunders maakte. Sterker nog; hij beging een van de grootste blunders die hij had kunnen begaan! Clinton raakte tijdens zijn presidentschap namelijk de codes kwijt waarmee de Amerikaanse kernraketten afgevuurd konden worden. Dit schreef een Amerikaanse generaal in zijn memoires.

De codes konden gebruikt worden om een aktetas te openen. In die aktetas zat dan weer het middel om de raketten te lanceren. De codes die hiervoor nodig waren, zijn in 2000 maanden kwijt geweest. Dit zou Clinton’s schuld zijn geweest; hij kon zich namelijk helemaal niet meer herinneren waar hij ze het laatst gezien had. Het hele Witte Huis was overhoop gehaald door militairen, om de codes weer op te zoeken.

Dit was niet de eerste keer dat de kaart met de codes het slachtoffer werd van de vergeetachtigheid van de president. Eerder was hij al een keer zo snel van een NAVO-top vertrokken, dat hij zijn eigen tas – met daarin de codes – vergeten was. Die tas was vrij snel teruggevonden. Of de kaart met codes ook de tweede keer teruggevonden werd, is nog niet helemaal duidelijk.

Dit verhaal en meerdere voorbeelden van de vergeetachtigheid van Clinton zijn te vinden in het boek Without Hesitation : The Odyssey of an American Warrior, waarin generaal Hugh Shelton zijn leven in het Amerikaanse leger beschrijft.

Afbeelding: Flickr, gebruiker jurvetson

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020