Excite

Blatter komt terug op keuze WK in Qatar

Een “fout” noemt Sepp Blatter de keuze voor het WK in Qatar. Het WK voetbal zal in 2022 georganiseerd worden in en door de oliestaat Qatar. In december van 2010 werd de keuze voor de locatie van het WK voetbal gemaakt. Blatter stemde toen zelf niet op de oliestaat.

Politieke druk

“Het was een fout, maar er worden veel fouten gemaakt in het leven,” vertelt de bejaarde FIFA-baas bij de Zwitserse omroep RTS. Volgens de 78-jarige Blatter is de keuze voor Qatar gemaakt onder grote politieke druk, van met name uit Frankrijk. De voormalige Franse president Nicolas Sarcozy had namelijk de emir van Qatar uitgenodigd samen met de UEFA-voorzitter Michel Platini. “Je kunt je niet voorstellen dat de Zwitserse president dat zou doen,” verklaart Blatter voor de Zwitserse televisie.

The Guardian

Over de bouw van de stadions in Qatar is een schokkende reportage gemaakt door The Guardian. Uit het onderzoek van de Britse krant blijkt dat honderden gastarbeiders al om het leven zijn gekomen. Ze werken en wonen veelal in mensonterende toestanden, en door slechte behandeling, onderbetaling en te lange werkdagen heeft het veel weg van moderne slavernij.

Temperatuur in Qatar

Een ander probleem voor de organisatie is de temperatuur in Qatar. Het WK voetbal wordt georganiseerd in de zomer, wanneer het overdag kan oplopen tot vijftig graden. Hoewel de stadions gekoeld kunnen worden, overweegt de FIFA toch om het toernooi naar de winter te verplaatsen. Zo is het aangenamer voor zowel de spelers als de duizenden fans die worden verwacht. “De kans is groot dat er in de winter wordt gespeeld,” vertelde Sepp Blatter in het interview.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020