Excite

BNN vervolgd voor afluisteren Albert Verlinde

De omroep BNN moet door het Openbaar Ministerie vervolgd worden voor het maken van onrechtmatige geluidsopnames van gesprekken tussen presentator en musicalproducent Albert Verlinde en zijn echtgenoot, politicus Onno Hoes.

Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch bepaald. De advocaat van het echtpaar heeft dat zondag bevestigd. BNN-presentatoren Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink overhandigden Verlinde in juli van 2009 een prijs voor hun programma VOC. In die prijs was afluisterappatuur verstopt. Daarmee werden opnames gemaakt van gesprekken die Verlinde en Hoes in hun auto voerden.

Toen Hilbrand en Wesselink de musicalproducent over de opnames vertelden, deden Verlinde en zijn partner aangifte van onrechtmatig afluisteren. De rechter bepaalde vervolgens in een kort geding dat de opnames niet mochten worden uitgezonden. De BNN-presentatoren moesten een geldboete aan het OM betalen.

Het hof in Den Bosch heeft nu besloten dat het OM de omroep BNN ook strafrechtelijk moet vervolgen. Wanneer de zaak voorkomt is nog niet bekend. De advocaat van Verlinde en Hoes laat weten dat het nog wel enkele maanden kan duren. Hij zegt dat het om een unieke zaak gaat. ‘Het is volgens mij nog niet eerder gebeurd dat een publieke omroep voor zo'n vergrijp voor de rechter wordt gedaagd.’

Lucas Goes, de algemeen directeur van BNN, liet zondag weten verbaasd te zijn dat Verlinde op deze manier nogmaals aandacht voor de kwestie vraagt. ‘Wij dachten dat de zaak was afgesloten met de boete voor Sophie en Filemon. Maar het Nederlandse rechtssysteem biedt deze mogelijkheid.’

Afbeelding: Youtube.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020