Excite

Bommelding bij vertoon Matterhorn

Wie dacht dat de ruzie tussen Nederland en Rusland is gesust door onze koning heeft het mis. Donderdagavond leidde een vertoning van de Nederlandse film Matterhorn tot een bommeldingtijdens een homofilmfestival in Sint Petersburg. Matterhorn was de openingsfilm van het Russische festival. Het filmfeest kon daardoor pas uren later van start gaan. Voorafgaand aan de voorstelling waren ook al posters opgehangen bij de bioscoop met anti-homoleuzen.

Telefoontje met bommelding

Cameraman Dennis Wielaert was bij de vertoning van Matterhorn en bracht het nieuws. “Een kwartier voor aanvang kwam er en telefoontje met een bommelding,” vertelt hij vanuit Rusland. “Zo’n telefoontje is natuurlijk snel gemaakt. De hele shoppingmall en alle genodigden moesten naar buiten terwijl de politie met honden binnen aan het zoeken waren.” Uiteindelijk werd er niets verdachts gevonden in het winkelcentrum.

Geweld tegen homoseksuelen

De afgelopen maanden in het geweld tegen homoseksuelen in Rusland enorm toegenomen. Een belangrijke oorzaak is de anti-homowet die sinds deze zomer van kracht is in het land. Precies de reden waarom regisseur Diederik Ebbinge heeft afgezien van een reis naar Rusland. “Ik vind het fantastisch om te zien wat deze film teweeg brengt, maar ik ben filmmaker, geen activist,” vertelt hij. “De laatste keer werd dat homofestival door tegenstanders kort en klein geslagen.” De festivalbezoekers die de film donderdagavond wel bezochten, werden na de vertoning onder politiebegeleiding het bioscoopcomplex uitgeleid.

Matterhorn

Matterhorn is de eerste lange film die Diederik Ebbinge heeft geregisseerd. Hij schreef eveneens het scenario voor de film, over een vriendschap tussen twee mannen in een kleine christelijke gemeenschap. Matterhorn heeft al prijzen gewonnen op festivals in Moskou, Roemenië, Madrid en in Nederland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020