Excite

Bono toch geen Facebook miljardair

De beursgang van Facebook afgelopen vrijdag draaide om veel geld, ook voor U2 frontman Bono die sinds 2009 2,3 procent van de aandelen van het sociale netwerk bezit. Het Britse tijdschrift NME meldde op basis van eigen onderzoek dat Bono maar liefst anderhalf miljard dollar rijker zou zijn met zijn aandelen. Een herberekening verwijst die cijfers naar het land der fabelen, zo publiceert het Amerikaanse muziek vaktijdschrift Billboard. Het zou gaan om hooguit 10 miljoen dollar van het totaal van 15 miljard dollar. Dat is het bedrag dat de 422 miljoen aandelen van de social mediasite moeten opleveren.

Elevation Partners

Billboard baseert de nieuwe cijfers op het feit dat het bedrijf van Bono, Elevation Partners, slechts een klein deel van de gemaakte winst in kas houdt. Bovendien wilde Bono niet alle aandelen kwijt bij de beursgang, maar slechts 11,5 procent. Dat zou betekenen dat Elevation Partners vrijdag maximaal 31 miljoen dollar zou verdienen; een bedrag dat Bono naar alle waarschijnlijkheid nog moet delen met de andere partners in het bedrijf.

Slechts vier miljoen

In het slechtste geval zal de Ierse zanger omgerekend ‘slechts’ vier miljoen euro overhouden aan de verkoop van de Facebook aandelen. Het exacte bedrag is afhankelijk van de afspraken binnen Elevation Partners, en andere investeringen van Bono die niet openbaar zijn. Vooralsnog legt Bono het financieel af tegen oud-Beatle Paul McCartney, die met een geschat vermogen van 830 miljoen dollar nog altijd de rijkste muzikant op aarde is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021