Excite

BP slaagt deels in het dichten van de olielek

Het blijft dweilen met de kraan open voor BP. De oliepijp in de Golf van Mexico blijft smerige troep het water in spugen. Ondanks allerlei hoogstaande oplossingen is het gat nog niet gedicht. De Russen stelden zelfs voor om er een kernbom op te gooien. Als wij mensen computers fixen door er tegen aan te slaan, dan zal het zelfde toch wel opgaan voor lekkende pijpleidingen, zo moet de redenatie van de Russen geweest zijn. Inmiddels is reddingsoperatie zoveel bezig en verbazingwekkend genoeg lijkt het deze keer resultaat op te leveren.

Wat was de laatste stunt? De laatste stunt is een overkapping. Eerdere pogingen om de pijpleiding met dikke modder te verstoppen, mislukte namelijk. De nieuwe overkapping vangt zo'n 10.000 vaten olie per dag op. Er spuit echter 12.000 tot 19.000 vaten olie per dag uit het lek. Met de nieuwe overkapping is dus nog niet alles opgelost. Nog lang niet alles. Daarom is BP ook bezig met het boren van extra gaten, waarmee het lek definitief gedicht kan worden. Deze nieuwe gaten zijn echter pas in augustus klaar.

De explosie op Deepwater Horizon, die vervolgens zonk en de lekkende pijpleiding veroorzaakte, is de grootste natuurramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Er is inmiddels een nieuw record neergezet. Niet iets waar BP heel trots op kan zijn. De oliemaatschappij heeft wel beloofd de schade te vergoeden, waar met name de visserij mee gediend. Verder werd toegezegd dat de oude situatie van voor de olieramp zoveel mogelijk zal worden hersteld. Ook dat is natuurlijk erg prettig nieuws. Maar voor het zover is, zal er nog miljoenen liters olie zorgen voor gigantische ravage.

Afbeelding: Elsevier.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020