Excite

BREIN boekt succes; usenetsites moeten sluiten

De stichting BREIN komt in de media regelmatig over als een organisatie zonder slagkracht. Tegenover roemruchte bolwerken als The Pirate Bay steekt de stichting die de rechten van de entertainment industrie moet bewaken wat sneu af. Maar zo nu en dan behaalt BREIN wel degelijk successen.

Elf illegale internetsites hebben namelijk hun activiteiten gestaakt na een sommatie van de stichting. Het gaat om usenetsites, die gebruikers doorverwijzen naar illegale downloads. In totaal hadden de elf sites 900.000 gebruikers. Een week daarvoor oordeelde de rechter in Haarlem al dat het grootste usenetforum, FTD, zijn activiteiten moest staken.

De beheerders van usenetsites vinden dat ze niks verkeerd doen. Op de pagina's en fora staan geïndexeerde verwijzingen naar onder andere film- en muziekdownloads. Via nieuwsgroepen kunnen de bestanden uiteindelijk gedownload worden. Volgens de rechter is dat dus wel degelijk illegaal en moeten usenetsites de verwijzingen verwijderen. Doe ze dat niet, gaan ze op zwart.

BREIN krijgt regelmatig kritiek op de werkwijze. Zo is de stichting er in het verleden van beschuldigd de privacy van internetgebruikers aan te tasten. In 2004 stelde PvdA kamerlid Martijn van Dam zelfs kamervragen aan toenmalig minister van Justitie Piet-Hein Donner over de manier van opsporing die Brein gebruikt. Het succesje dat nu behaald is kon de stichting dus goed gebruiken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker lulobyte

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020