Excite

Breivik toerekeningsvatbaar en schuldig

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik is toerekeningsvatbaar verklaard. Breivik heeft vrijdagochtend de maximale celstraf van 21 jaar gekregen. Als hij dan nog een gevaar blijkt te zijn voor de samenleving kan de straf elke vijf jaar worden verlengd. De Noor hoorde zijn straf met een glimlach aan.

Geen hoger beroep

Het proces draaide de afgelopen maanden niet zozeer om de vraag of Breivik schuldig was, maar of hij toerekeningsvatbaar was tijdens zijn daden. Breivik beschuldigde de rechtbank er namelijk van hem af te schilderen als geestesziek, zodat zijn ideeën over nationalisme gezien kunnen worden als waanbeelden. Breivik wil worden beschouwd als een terrorist uit overtuiging, of, zoals hij zichzelf noemt, een 'militante nationalist'. Daarom verklaarde Breivik dat hij alleen in hoger beroep zou gaan als hij ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard, iets waar de aanklagers voor hadden gepleit. Breiviks advocaten hadden ingezet op vrijspraak.

Bloedbad

Anders Breivik pleegde op 22 juli 2011 een bomaanslag in het regeringscentrum van Oslo, waarna hij een bloedbad aanrichtte bij een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utøya. In totaal kwamen 77 mensen om het leven, voornamelijk kinderen en jongeren. Breivik heeft zijn moordpartij altijd omschreven als nationalistische daad. Volgens de Noor moest hij zijn land beschermen tegen het 'verraad' door het ruimhartige immigratiebeleid van de sociaal-democratische partij.

Ila-gevangenis

Anders Breivik zal worden vastgehouden in de Ila-gevangenis in een buitenwijk van Oslo. Hij heeft daar de beschikking over een cel met een computer, een tv en een aparte fitnessruimte.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020