Excite

Britse muziekclips op Youtube geblokkeerd

Britse Youtube-gebruikers kunnen duizenden muziekvideo's niet meer bekijken. Dit is het resultaat van een probleem met de licentie-overeenkomst tussen Youtube en PRS for Music, een Britse overheidsorganisatie die royalties verdeelt onder de rechthebbenden. Volgens Youtube, dochteronderneming van Google, vraagt PRS for Music veel te veel voor het publiek maken van muziekvideo's. Een bijkomend probleem is dat de organisatie niet helemaal duidelijk is over welke nummers en artiesten onder het nieuwe voorstel vallen.

Op dit moment speelt het conflict enkel in Groot-Brittannië. Google wil echter niet vertellen wanneer de licenties met Buma/Stemra, zeg maar de PRS for Music van Nederland, aflopen en verlengd zullen moeten worden. Volgens Google hebben rechthebbenden die hun eigen muziek op youtube vinden drie mogelijkheden: niets doen, de video laten verwijderen of meeprofiteren van de advertentieopbrengsten. Google zegt veel werk gestopt te hebben in een systeem waardoor iedereen beter wordt van youtube en biedt die mogelijkheden ook effectief aan. Om beschermd materiaal te herkennen, kunnen artiesten videoclips van hun eigen materiaal opsturen, dat dan vergeleken worden met "filmpjes" die door gewone gebruikers op de site gezet worden. Op die manier wil Google materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is herkennen en vergoeden.

Muzieksite Last.fm heeft vanmorgen laten weten achter de beslissing van youtube te staan. Volgens Last.fm werkt het blokkeren van video's het illegaal downloaden in de hand. Als gebruikers niets meer kunnen vinden dat ze kennen, gaan ze hun heil zoeken bij illegale diensten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020